Ekonomi

Türk-İş: Nisan ayında 4 kişilik aile için açlık sınırı 10 bin 135 TL

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Nisan ayında 4 kişilik aile için gıda harcaması (açlık sınırı) miktarını 10 bin 135 TL olarak hesapladığını açıkladı.

Türk-İş, Nisan 2023 dönemine ilişkin ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’ sonuçlarını açıkladı. Buna göre 200 bin kişilik bir ailenin gıda harcaması gideri olan açlığın sona ermesi için 10 bin 135 TL hesaplandı. 4 sağlıklı, istikrarlı ve yeterli beslenmek. Gıda harcamaları ile giyim, barınma, ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer ihtiyaçlar için yapılan diğer aylık harcamaların toplam bedeline tekabül eden yoksulluk sınırı 33 bin 15 TL oldu. Bekar bir çalışanın geçim maliyeti ayda 13 bin 165 liraya yükseldi. Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda asgari harcama fiyatındaki artış bir önceki aya göre yüzde 5,67 oldu.

ET FİYATLARI ARTTI Nisan ayında süt ve yoğurt fiyatları sınırlı düzeyde gerilerken; Peynir fiyatları biraz arttı. Balık eti yüzde 9, kuzu eti yüzde 21, dana eti yüzde 25, tavuk eti yüzde 11 ve yumurta yüzde 3 arttı. Yeşil mercimeğin fiyatı değişmezken; Kırmızı mercimeğin ortalama kilogram fiyatı yüzde 5 azaldı. Nohut fiyatı sınırlı düzeyde gerilerken; Kuru fasulye fiyatı yüzde 3, yağlı tohum fiyatı yüzde 8 arttı. Pirinç ve un fiyatlarında sınırlı bir artış gözlendi. Bulgur yüzde 4, makarna yüzde 5 arttı, irmiğin fiyatı yüzde 4 düştü. İlçe pazarlarında yeşil soğan ve marul gibi salata yeşilliklerinin fiyatı yüzde 20 artarken, pırasa ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatı yüzde 15 arttı. Nisan ayındaki artışın şampiyonu yüzde 40 ile soğan oldu. Patates ise yüzde 33 ile en fazla artış gösteren ikinci ürün oldu. Patlıcan, kabak, domates ve salatalık fiyatları gerilerken; biber yükseldi. Fasulye mahalle pazarlarında ortalama 33 TL’ye kendine yer bulurken; bakla ve bezelye fiyatları geriledi. YAZ MEYVESİ ORTALAMA FİYATI 45 TL

Geçen ay marketlerde 40 TL’den satılmaya başlayan çilek bu ay 20 TL’ye kadar geriledi. Erik, yenidünya ve şelale gibi yeni yaz meyveleri ortalama 45 TL’den satılmaya başlandı. Sebzelerin ortalama kilogram fiyatı 20,26 TL, meyvelerin ortalama kilogram fiyatı ise 19,02 TL oldu. Son bir ayda ayçiçek yağı, tereyağı, margarin ve zeytinyağı fiyatları sabit kaldı. Ayrıca tuzun kilogram fiyatı bir miktar artarken; yeşil zeytin yüzde 4, pekmez yüzde 6 arttı. Siyah zeytin, çay ve reçel fiyatları düşük; Bal yüzde 4, salça yüzde 5 azaldı. Ihlamur, şeker ve baharat fiyatları sabit kaldı.

selcuk-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu