Osman Kavala: Yeniden tutuklanmam işkenceydi
2 bin günü aşkın süredir Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan iş adamı ve insan hakları savunucusu Osman Kavala, DW’nin sorularını avukatı aracılığıyla yanıtladı. Kavala, cezaevinde geçen günlerle ilgili duygularını “Sanırım burada farklı bir zaman algısı var. Zaman daha hızlı akıyor. Günler ve aylar arasındaki sınırlar bulanıklaşıyor, birbirine karışıyor” sözleriyle anlattı.
Gaziantep’te 18 Ekim 2017’de gözaltına alınan Anadolu Kültür Eski Yürütme Konseyi Başkanı Osman Kavala, 1 Kasım’da tutuklanarak cezaevine gönderildi. Kavala, gözaltına alındığı günü şu sözlerle anlattı:
“Uçaktan iner inmez güvenlik görevlileri beni gözaltına aldı. Savcı sorguya bile çekmeden tutuklanmamı istedi. İlk başta birkaç gün sonra çıkarım sandım ama bana yapılan muameleden Özellikle savcının tavrından böyle bir ani asılsız şüpheden kaynaklanan yanlış bir tedbir olmadığını anladım.”
Kavala, Seyahat davası kapsamında 18 Şubat 2020’de “casusluk” suçundan beraat etti, ancak 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında aynı gün yeniden tutuklandı. Kavala, geçen yıl “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini devirmeye veya görevini yapmasına engel olmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.
DW’ye suçlamaları anlatan Kavala, “Protestolar sırasında parka bir hoparlör ve plastik bir masa götürdüm. Bir de kurabiye… Bu, Gezi iddianamesinde şu iddianın desteklediği, hatta tek delildir: Protestoları finanse ettim.”
Hukuki süreci “İşkenceydi” sözleriyle öven Osman Kavala, “Cezaevinde odama eşyalarımı topladım, yan odalarda kalanlarla vedalaştım. Sabah saatlerinde jandarma aracına bindirildim. Bir an önce evde olmayı umuyordum. Cumhurbaşkanı’nın beraat kararlarını sert bir şekilde eleştirdiğini avukatımdan öğrendim. “Cumhurbaşkanı’nın tercihlerine uymayan hiçbir yargı işlemi yapılamayacağını anladım. . Bu tabii ki bir işkenceydi.”
Gezi Davasında karar: “Bunlar hakim değil çete”
Bu videoyu görüntülemek için lütfen JavaScript’i etkinleştirin ve HTML5 videoyu destekleyen bir web tarayıcısına geçmeyi düşünün
Anayasa Mahkemesi’nden AİHM’ye uzanan süreç
Osman Kavala, Anayasa Mahkemesi’nin “kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edilmediği” kararının ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) de başvurdu. AİHM 2019’daki kararında Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını talep etmiş, 2022’de ise Kavala davasında Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. maddesini ihlal ettiğine hükmetmişti. Kavala, gelişen hukuki süreci şu sözlerle değerlendirdi: “Bu siyasi davanın farklı aşamalarının, tutukluluğumun uzatılması için farklı suçlamaların kullanılması ve hakkımda verilen nihai kararın, Türkiye’deki ve Türkiye’deki yargı süreçlerindeki manipülasyonu açıkça ortaya koyduğunu düşünüyorum.” Türk ceza sisteminin kötüye kullanılması.”
Hakkındaki iddianamede azınlık gruplarıyla birlikte çalışarak onları hükümete karşı kışkırttığının ve bu faaliyetleri “kültürel program” adı altında yürüttüğünün belirtildiğini belirten Kavala, “Türkiye’nin güneydoğusunda 10 yıldır çalışıyoruz. 20 yıldır ilk kez bir resmi makam böyle asılsız bir suçlamada bulunuyor: “Siyasi arenada azınlık karşıtı, otoriter bir zihniyetin yükselişini gösterdiğini düşünüyorum” dedi.
Osman Kavala’nın eşi: Gözaltına alınmasına gerek yok
Bu resmi görüntülemek için lütfen JavaScript’i etkinleştirin ve HTML5 videoyu destekleyen bir web tarayıcısına geçmeyi düşünün
Silivri’de geçirilen yıllar: “Keşke depremde özgür olsaydım”
Osman Kavala, yaklaşık 5 yıldır tutuklu bulunduğu Silivri Cezevi’ndeki koşullarla ilgili olarak, “Buradaki koşullardan ve tedaviden şikayet edilecek pek bir şey yok. Bence burası Türkiye’nin görece iyi yönetilen cezaevlerinden biri. Ben alışkınım. odamda yalnız yaşamaya.hücremi başkalarıyla paylaşmaktansa bu yalnızlığı tercih ederim.evimizde eşimle yaşamayı daha çok özlüyorum…”
Cezaevinde daha çok kitap okuduğunu belirten Kavala, DW’nin sorularını yanıtlayarak, “Daha çok kurmaca kitaplar okuyorum. Oburların hayatlarına girmek, başka dünyalara seyahat etmek, fiziksel kısıtlamaları aşmaya yardımcı oluyor. Burada, güncel olduğu kadar klasikleri de yeniden okuyorum.” romanlar… Anlamadığım birçok yeni boyut keşfettim…” dedi.
Osman Kavala da 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremden dolayı üzüldüğünü belirterek, “Bu çaresizlik hissinin ne kadar korkunç olduğunu hayal ettim. Çok rahatsız oldu. güçlendirme ve dayanışma çabalarına katılamamak.” Kavala, “Depremin olduğu gün boş olsam bölgede yaşayan arkadaşlarıma ulaşmaya çalışır, yardım faaliyetlerinin düzenlenmesinde yer alırdım.”
Kavala’ya göre depremden sonraki durum, “vatandaşının hayatını ve esenliğini korumakla yükümlü devlet kurumlarının düzgün çalışmadığını” gösterdi.
14 Mayıs’ta yapılacak seçimler öncesinde Osman Kavala’nın durumu yeniden gündeme geldi. CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, katıldığı bir açıklamada Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’nın kararlarını hatırlatarak, “Hukuk devletiyseniz istifa edersiniz” dedi.
Kılıçdaroğlu, “Neden Osman Kavala? Neden Selahattin Demirtaş? Hiçbiri terörden hüküm giymedi, millete yalan söylüyorlar. Millete doğruyu söyleyeceksiniz. Bir insanı eleştirirsiniz, kimse buna bir şey diyemez. Haklıysa ben toparlanayım AİHM kararı var Anayasaya koydunuz herkes uymak zorunda dedi hukuk devleti misiniz evet çıkarsanız gidersiniz.
Editörün notu: DW’den Linda Vierecke’nin Osman Kavala ile ilgili belgeselinde kullanılan röportaj DW Türkçe tarafından aktarıldı. Belgeseli DW’nin YouTube hesabından izleyebilirsiniz.