Belediyelerden ‘afet’ istişaresi
ANKARA (İGFA) – Sosyal hizmetler alanında görev yapan büyükşehir belediyelerinden temsilcilerin katılımıyla TBB hizmet binasında gerçekleştirilen toplantıda; Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, TBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı ve TBB Genel Sekreter Yardımcısı Kayhan Özüm’ün açılış konuşmalarıyla başladı.
Yerel Yönetim Politikaları Başkanlık Divanı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, istişare toplantılarının rapora dönüştürüleceğini belirtti.
Hazırlanacak raporun yeni düzenlemeler öncesi milat olacağını kaydeden Karatepe, depremin yıkımına rağmen afet bölgesindeki belediyelerin büyük bir özveriyle çalıştıklarının altını çizdi. Karatepe, “Söylenecek her söz son derece değerlidir, son derece önemlidir. Bu düşünceler dile getirilerek tespitler yapılabilir.” söz konusu.
Toplantıda katılımcılara “Afet Öncesi Risk Yönetim Modeli” sunumunu gerçekleştiren TBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı ise, “Artık afetlerde 99 yılı öncesi ve sonrası olmak üzere iki tarih referans alınıyor. 1999 yılında olduğu gibi 2023 yılı da binaların değerlendirilmesinde bir dönüm noktası olacak.” değerlendirmelerde bulundu.
Dirençli şehirlerin oluşmasında yeni bir vizyonun benimsenmesi gerektiğini belirten Baraçlı, “Kentsel dönüşüm tek başına yeterli değil, kültürel dönüşümle desteklenmeli. Dayanıklı şehirler perspektifinde ortak sorumluluk kavramı önemli bir yer tutuyor. • Eski olduğunu düşündüğü yapıların sağlam ve tahkimli yapılara dönüştüğü bir süreci hep birlikte yürüteceğiz.” dedi.
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem ve sonrasına ilişkin konuların ve sosyal hizmetlerin ele alındığı toplantı, genel hatların değerlendirilmesiyle sona erdi.